Szibériai vörösfenyő: fénykép és leírás

Minden iskolás ember tudja, hogy a tűlevelűek megkülönböztethetők azzal, hogy télen és nyáron is megőrzik tűik zöld színét. De a tűlevelűek között vannak olyan fák, amelyek minden évben ősszel vetik le tűiket, hogy tavasszal újraéledjenek és újra zöldelljenek.

Oroszországban a tűk ilyen szezonális viselkedésével a leghíresebb fa a szibériai vörösfenyő. De vannak olyan tűlevelűek a világon, amelyek hasonló módon rendszeresen megszabadulnak a tűktől - taxodium, kempfera (hamis vörösfenyő), metasequoia.

A szibériai vörösfenyő leírása

E faj vörösfenyője sok szempontból egyedülálló fafaj. Annyira igénytelen, hogy szinte bármilyen körülmények között megnő: a mocsaras síkságtól kezdve a sziklás talajú hegyoldalakig. Vastag kérge képes teljesen megvédeni a fát a perzselő tűztől, és a fa olyan sikeresen ellenáll a nedvességnek, hogy hajók és építőanyagok készítéséhez használják, amelyek párás környezetben sok száz évig tárolhatók. De a szibériai vörösfenyő legrészletesebb leírása sem lesz olyan egyértelmű, mint a javasolt fotónál. Különösen fontos megérteni, hogy a nagyon fiatal palánták milyen gyengédek és érett fákkal ellentétben lehetnek.

Hogyan néz ki a szibériai vörösfenyő?

A szibériai vörösfenyő egy fenséges fa, amelynek fiatal korában piramis koronája van, amelynek átmérője eléri a 10-15 m-t. Az évek során a korona lekerekedik.

A fiatal fák kérge sima és vonzó világossárga árnyalattal rendelkezik. Az életkor előrehaladtával barázdák és repedések jelennek meg rajta, elsötétedik és eléri a 25 cm vastagságot. A fának vörösesbarna árnyalata van, világos vastagságú bézs színű fafa. Szilárdságát tekintve csak a tölgy után áll, és nagyon ellenáll a nedvességnek és az esetleges bomlási folyamatoknak.

A szibériai vörösfenyő egyéb jellemzői mellett kellemes, enyhén citrusos aromát lehet megemlíteni, amely nagyon fiatal, éppen nyitott tűkből származik. Maga a tű közepes hosszúságú (legfeljebb 4-5 cm), tapintása meglehetősen puha. A tavaszi-nyári időszakban a tűket halványzöld árnyalat jellemzi, enyhe kékes virágzással, ősszel pedig sárgulnak, ami különös varázst kölcsönöz a vörösfenyőfáknak.

Figyelem! A szibériai vörösfenyő tulajdonságai között észreveheti a korona gyérségét, ezért ezeknek a fáknak az árnyékában sok a fény, és különféle növények nőhetnek.

A vörösfenyő ágak gyakran csaknem 90 ° -os szögben nőnek oldalra, majd gyengéden felfelé hajlanak.A fiatal egyéves hajtások sárga-zöld színűek, meglehetősen hosszúak, a tűk spirális elrendezésével. A vörösfenyőfák évelő hajtásai sokkal rövidebbek, szürkés árnyalatúak, és tűk nőnek rajtuk 30-50 darabos kötegekben. Minden hajtás körülbelül 10-12 évig él.

A fák rügyei széles kúpos alakúak, gyantás szerkezetűek és pikkelyekkel vannak borítva. Színe barna, sárgás vagy vöröses árnyalatú.

Hol nő a szibériai vörösfenyő

Oroszországban a vörösfenyő a legelterjedtebb fa. Hazánkban a teljes erdőövezet területének akár 40% -át is elfoglalja. A szibériai vörösfenyő elterjedési területe gyakorlatilag egybeesik az orosz határokkal, csak délen kissé kiterjed Kazahsztán, Kína, Mongólia területére.

Szibériában és a Távol-Keleten a legszélesebb körű tiszta és vegyes erdőket képezi, és az Altaj és a Tien Sán hegységbe is belép 2500 m magasságig.

Ez a faj Oroszország európai területén is megtalálható, főként északkeleti részén. Vörösfenyő szeret fenyőfákkal, lucfenyőkkel, fenyőkkel, cédrusokkal rendelkező társaságokban nőni.

Szibériai vörösfenyő méretek

Magasságban sok szibériai vörösfenyő fa eléri a 20-40 m-t. De különösen lenyűgöző a törzs, amelynek szélessége nőhet a tetejétől a földig, és 100-180 cm lehet a fa legtövén.

Szibériai vörösfenyő gyökérzet

Ennek a vörösfenyőnek a gyökérzete jól fejlett. A fő rúd általában sarkalatos és mélyen a földbe kerül. Ezenkívül a vörösfenyő számos járulékos gyökér kifejlesztésére képes. Együtt teszik a fákat ellenállóvá minden szélnek.

Amikor a szibériai vörösfenyő virágzik

A vörösfenyő virágzása a növekedési területtől függően áprilistól májusig tart, és körülbelül 1,5 hétig tart. Nagyjából ugyanabban az időben tűnnek fel új tűk. A szibériai vörösfenyő virágzása nem annyira látványos, mint inkább érdekes. A hímvirágok szinte láthatatlan sárgás tüskék. Leggyakrabban egyéves fiatal hajtásokon helyezkednek el. De a női dudorok függőlegesen felfelé nőnek, és vonzó vöröses-rózsaszín árnyalatúak.

Egyenletesen oszlanak el a fa koronáján. A virágzás során még a kis széllökések is könnyű pollenfelhőket emelnek a hím kúpokból a fák fölé. Női dudorokra kerülnek, és beporzás következik be.

A fák magjai egy évszakban érnek közelebb az őszhez. De nem évente alakulnak ki, hanem körülbelül 2-3 évente egyszer.

Fontos! A zord északi körülmények között növekvő vörösfákban a magok még ritkábban - 6-7 év után - képződnek. Az érett kúpok megbarnulnak, és ugyanezen az ősszel kis szárnyas magok hagyják el a fát. A régi üres kúpok pedig még több évig lehetnek a fák között.

Ennek a fajnak a vörösfenyője 15-20 évesen virágzik és képez magokat. És ha szűk vagy kedvezőtlen körülmények között nő, akkor még később, 30-40 év után.

Meddig él a szibériai vörösfenyő

A szibériai vörösfenyő átlagosan körülbelül 500-700 évet él, bár kedvező körülmények között várható élettartama akár 1000 év is lehet. Gyorsan növő fa. Már az élet első néhány évében akár 100 cm-re is megnőhet, később az éves növekedés akár 50 cm is lehet, de 40 év után a fa növekedési üteme lelassul. Rendszerint eléri jelenlegi méretét, és szélesebb körben kezd növekedni.

Szibériai vörösfenyő a táj tervezésében

Más fajokkal ellentétben ez a vörösfenyő alig alkalmas kis területekre. Nagyon gyorsan növekszik, és felnőttkorában lenyűgöző méretet ér el.

De ebből létrehozhat kompozíciókat sövény formájában más tűlevelűekkel kombinálva a nagy kertekben és parkokban.

Egy szibériai vendég jól fog kinézni egyetlen magányos faként is, amely körül viszonylag fényszerető virágokból és cserjékből álló virágágyást lehet betörni, mivel a fa koronája meglehetősen átlátszó.

A szibériai vörösfenyő hasznos tulajdonságai

A vörösfenyő képes jelentősen javítani mind a levegőt, amelyben nő, a felszabaduló fitoncidek miatt, mind a talajt, és szerves anyagokat lebontó gomba-telepeket képez. Ezenkívül a fa szinte minden részének van gyógyító tulajdonsága: a maggal rendelkező kúpoktól a kéregig.

A szibériai vörösfenyő gyanta gyógyászati ​​tulajdonságai

A szibériai vörösfenyő gumi (vagy gyanta) régóta híres gyógyító tulajdonságairól. Gyűjtse össze a fa aktív tenyészidejében, bevágva a törzset. Az illóolaj és a gyanta legfeljebb 16% -a származik a gyantából.

Figyelem! Az illóolaj gazdag összetételű, és segít normalizálni az emésztőrendszer és a központi idegrendszer működését, csökkenti az erjedési folyamatokat a bélben, fokozza az epeváladékot és megszünteti a gyulladásos folyamatokat.

A gyanta, mint olyan, a népi gyógyászatban a fiatal gallyak főzeteit és az ilyen típusú vörösfenyő fa kivonatait használják. Hatásosak minden vírus ellen, beleértve az összes influenza tünet megszüntetését is. Ödémaellenes hatásokkal rendelkeznek, helyreállítják a kapilláris rezisztenciát és jótékonyan hatnak a máj működésére.

Általában a vörösfenyő gyanta csodákra képes a gyógyításban:

 • ínygyulladás és mandulagyulladás;
 • gyulladás és nyílt sebek;
 • mérgezés és a gyomor-bél traktus problémái;
 • reuma, köszvény és más neuralgikus betegségek;
 • a légzőrendszerhez kapcsolódó betegségek.

A közelmúltban megtalálható a szibériai vörösfenyő gyantájából készült rágókén. Ez a természetes termék, amely a szokásos rágógumi összes tulajdonságával rendelkezik, antiszeptikus és antitoxikus hatást gyakorol a szájüregre és az egész testre is. Hasznos rágni a szájüreg betegségeinek megelőzésére, enyhítheti a fogfájást, sőt csökkentheti a dohányzás iránti vágyat.

A szibériai vörösfenyőgyanta gyanta használatának kétségtelen előnyeivel csak ritka esetekben káros lehet a tűlevelű fák aromájára adott allergiás reakció.

A szibériai vörösfenyő kúpok előnyei

A kúpokat gyakran használják gyógyhatású méz előállításához. Ebben az esetben még nagyon zölden (fiatalon) szüretelik őket valahol április végén vagy májusban. A méz hatékony segítséget nyújt bármilyen kimerüléshez: fizikai vagy szellemi, asztma és gyomor-bélrendszeri betegségek kezelésében.

Ezenkívül különféle gyógyászati ​​célokra olyan magokat használnak, amelyek a szibériai vörösfenyő virágzása után keletkeznek, ősszel szüretelik őket érett kúpokból. Legfeljebb 18% zsíros szárító olajat tartalmaznak.

A szibériai vörösfenyő tűk gyógyászati ​​tulajdonságai

A vörösfenyőtűk mindig is híresek voltak magas aszkorbinsav-tartalmukról, ezért széles körben alkalmazták antiszorbutikus szerként. Illóolajokat is tartalmaz.

A fák közül egész nyáron betakarítható, de a legkedvezőbb időszaknak a június végétől augusztus elejéig tartó időszakot tekintik. Ebben az időben a tűk felhalmozzák a biológiailag aktív anyagok maximális mennyiségét.

A vörösfenyőtűk főzetei és infúziói valódi segítséget nyújthatnak a vitaminhiány és a magas vérnyomás kezelésében. Kiváló köptető, antihelmintikus és sebgyógyító szer. Fiatal vesékkel kombinálva a tejben található fenyőtű főzete segíti a puffadást, a veseköveket és a krónikus hörghurutot. A friss alapanyagok hatnak a legjobban, és a tűk betakarításakor a szárítást legfeljebb + 25 ° C hőmérsékleten hajtják végre.

A szibériai vörösfenyő kéreg előnyei

Ennek a vörösfenyőfajnak a kérge összetételében is gazdag:

 • 8-10% tannin;
 • gumi;
 • flavonolok;
 • katechinek;
 • szerves savak;
 • antocianinok;
 • glikozid-koniferin.

Kivágott fák segítségével szüretelik, szárítás előtt alaposan megpárolják vagy felforralják, hogy elpusztítsák a benne élő parazitákat. Alapos szárítás után a vörösfenyő kéregét hűtőszekrényben tároljuk. Ilyen körülmények között a kéreg meglehetősen hosszú eltarthatósági idővel rendelkezik - akár több évig is.

Vörösfenyő kéreg főzetet használnak:

 • vesebetegség;
 • a szív és a keringési rendszer betegségei;
 • fájdalmas és túl erős menstruáció;
 • bélfertőzések;
 • radiculitis;
 • fej- és fogfájás.

A vörösfenyő szivacs gyógyító tulajdonságai

Éppen a szibériai vörösfenyő fákat választja állandó gyógyhelyévé a gyógyhatású gomba. E gomba gyümölcsteste az ókortól kezdve megérdemelt népszerűségnek örvend. Betakarítják az egész vegetációs időszakban, tavasztól őszig, és nem túl magas hőmérsékleten szárítják.

Nyugtató, vérzéscsillapító és izzadság eltávolító szerként használják tuberkulózis és más tüdőbetegségek kezelésére. Ideggyengeség, cukorbetegség és Graves-betegség esetén is alkalmazzák.

A szibériai vörösfenyő használata

Az orvostudomány mellett a vörösfenyőt más gazdasági ágazatokban is széles körben használják.

 1. A fa kérgéből tartósan vörösbarna színezéket kapunk.
 2. A fa megnövekedett szilárdságú, és különösen ellenáll az időjárásnak, különösen a nedvességnek. Ezért cölöpök, oszlopok és talpfák, valamint fából készült tengeri hajók készülnek belőle.
 3. A gyógyhatású fitoncidek felszabadulása miatt vörösfenyőfát használnak fürdők építéséhez és különféle fürdőeszközök létrehozásához.
 4. A gyantát kolofonként használják a festék- és lakkiparban.

Szibériai vörösfenyő (Larixsibirica) ültetése és gondozása

A vörösfenyő rendkívül igénytelen fa, ezért ültetése és gondozása nem különösebben nehéz.

Van egy vélemény, miszerint a vörösfenyő fák másképp viselkednek a kertben, mint természetes körülmények között, szeszélyesekké és kiszámíthatatlanná válnak. De ez elsősorban az ember segítségével tenyésztett fajtafajtákra vonatkozik. És egy olyan faj, mint a szibériai vörösfenyő, sok előnyben különbözik a többi tűlevelűtől, amikor ültetik és gondozzák:

 • még a fiatal palánták is ellenállnak a téli hőmérsékleti változásoknak, a súlyos fagyoknak és a tavaszi vagy őszi fagyoknak;
 • a fák még a magas talajvízszinttel rendelkező területeken is képesek életben maradni, ahol a tűlevelűek többsége a gyökérrothadás miatt pusztul el;
 • a palánták igénytelenek a szubsztrátok savtartalma szempontjából;
 • ellenállást mutat az erős szélnek és huzatnak;
 • a fiatal fákat kevésbé érintik rágcsálók és gombabetegségek, mint más tűlevelűeket;
 • gyorsan növekszik (5 év után akár 60-100 cm-re is nőhet évente).

Palánta és ültetési parcellák előkészítése

Ennek ellenére e faj vörösfenyője nagyon fényigényes. Még a kis palánták is csak akkor érzik jól magukat, ha rengeteg fény van. Ezért az ültetés helyét tágasnak és árnyékolatlannak kell választani.

Leginkább a gyep-podzolos talajon nő és fejlődik, de a vörösfenyő fák válogatósak, és szinte mindenhol képesek életben maradni. Csak a tiszta homok nem biztos, hogy működik, mert a homokos talaj is tartalmaz bizonyos mennyiségű tápanyagot.

Figyelem! Jól tűri a fák szomszédságát, kivéve a nyírfát és a szilfát, amelyek bizonyos versenyt jelentenek a gyökerekért.

Mint a legtöbb tűlevelű, a vörösfenyők is nagyon érzékenyek az újratelepítésre. Nem tolerálják jól a gyökerek expozícióját, ezért 2-3 éves korukban fákat ültetnek át, csak teljesen megőrzik a gyökereken található agyagcsomót. Ebben az esetben akár egy 15-20 év alatti fa is átültethető. A gyökereken jelen lévő gombás mycorrhiza szintén fontos szerepet játszik. Minél idősebb a palánta, annál fejlettebb, ezért nagyon fontos, hogy ültetéskor ne sértse meg.

A vörösfenyő ültetésének legjobb ideje az őszi hónapok, miután az összes tű leesett. De megengedett a palánták kora tavasszal, a rügyek virágzása előtt is. Ha több fát készítenek ültetésre, akkor az ültetés során a köztük lévő távolságnak legalább 3-4 m-nek kell lennie.

Leszállási szabályok

A vörösfenyőt szokásos módon ültetjük. Először egy lyukat ásnak, hogy az illeszkedjen az előkészített palánta gyökérzetéhez. Nem szabad 2-3 éves kis fát ültetni egy 50x50 cm méretű gödörbe.

A palánta gyökérgömbjét a mélyedésbe helyezzük a földdel, és a talajt minden oldalról leöntjük. Enyhén tapogassa és öntözze. A palánta gyökérgallérjának (annak a helynek, ahol a törzs átkerül a gyökerekhez) pontosan a talaj szintjén kell lennie.

Öntözés és etetés

Az egyetlen dolog, amit ez a vörösfenyő nagy nehezen kibír, az a szárazsággal kombinált nyári meleg. Ha pedig az érett fáknak nincs szükségük további öntözésre, akkor az újonnan telepített fiatal vörösfenyőt rendszeresen öntözni kell, különösen magas környezeti hőmérsékleten.

A szár körüli talajnak állandóan nedvességet kell tartalmaznia, de nem kell túltelíteni vele.

A nedvesség elpárolgásának késleltetéséhez a palántát további tápanyagokkal látja el, és a gyomok fejlődését is késlelteti, a fa gyökérzónájának mulcsozását alkalmazzák. E célokra használhatja a tűlevelű almot, a fenyőkéreget és a dióhéjat, a tőzeget és a szalmát, és csak a humuszt. A talajtakaró réteg nem lehet 5 cm-nél vékonyabb, különben nem képes késleltetni a növekedést gyomok.

A vörösfenyő palánták műtrágyáját az ültetést követő első évben nem használják.

Tanács! Figyelembe véve a vörösfenyő szükségességét a gombákkal való szimbiózisban, ajánlott a fiatal palántákat vízzel öntözni, amelyben az erdőben összegyűjtött gombákat megmossák vagy áztatták: vargánya, vargánya, mézes galóca.

Ön is önthet vizet a vörösfenyő palánták alá tisztításokkal, féregkupakokkal és gomba lábakkal együtt.

A tavaszi ültetést követő második évben a palántákat a tűlevelűek komplex műtrágyájával lehet etetni. A következő életévekben, a virágpor és a magképződés pillanatától kezdve, a vörösfenyőfákat kálium-foszfor-műtrágyákkal táplálhatjuk, öntözés céljából vízben feloldva 50 g / 10 liter víz mennyiségével.

Metszés

Az 5 éves kor alatti szibériai vörösfenyő fiatal hajtásai nagyon érzékenyek a különféle érintésekre és ráadásul a metszésre. A fák meglehetősen gyorsan fejlődnek és nőnek, és önmagukban, nyílt, világos helyen szabályos és gyönyörű koronaformát alkotnak. Ezért további metszésre van szükségük.

Csak véletlenül megsérült vagy száraz gallyakat szabad eltávolítani.

Felkészülés a télre

Ennek a fajnak a vörösfenyője nagyon fagyálló fa. Még a túl ragyogó tavaszi nap égési sérülései sem, amelyekre más tűlevelűek fiatal ágai hajlamosak, nem szörnyűek számára. Mivel a vörösfenyő az egész téli időszakban megszabadul a tűktől. A gyorsan növekvő erőteljes gyökérzet pedig további védelmet nyújt az erős szél ellen.

Ezért még a fiatal fák sem igényelnek különleges menedéket a télre.

A szibériai vörösfenyő szaporodása

A vörösfenyő minden típusát hagyományosan kétféleképpen szaporítják: vegetatív (dugványok és rétegek) és generatív (magvak).

A dugványok nagy nehezen gyökereznek, még a gyökérstimulánsokkal történő kezelés után is. A vörösfenyő szaporításának legegyszerűbb módja a földre hulló ágak gyökereztetése. De ez a módszer a legalkalmasabb a síró vagy kúszó fajok számára is.

Ezért leggyakrabban e faj vörösfenyőjét szaporítják magok segítségével. A frissen betakarított magvak kelnek a legjobban, különösen akkor, ha ősz óta a szabad ég alatt hagyják őket csírázni a hó alatt.

Ahhoz, hogy a szibériai vörösfenyő magjait otthon tavasszal csírázzák, több hónapig előzetes rétegződésre van szükségük a hidegben.Ha a magokat több mint egy évig tárolják, akkor a csírázási ráta legfeljebb 10-15% lehet.

Vetés előtt néhány napig hideg vízben kell áztatni. A magok szobahőmérsékleten csíráznak 1-2 hónapig.

Fontos! A kétéves kort elérő fákat állandó helyre ültetik.

Betegségek és kártevők

Mint minden tűlevelű, bár kisebb mértékben, ennek a fajnak a vörösfenyője fiatal korában fogékony a gombabetegségekre. Havonta megelőző kezelés szükséges biofungicidekkel: fitoszporin, EM készítmények.

A kártevők közül különösen a lombhullató bányamolyok, a pókháló lepkék, a fűrészlegyek és a liszthibák veszélyesek. Az érintett hajtásokat el kell távolítani, és a fákat az egyik ásványi olaj alapú rovarölővel kell kezelni.

Következtetés

Annak ellenére, hogy Oroszországban a szibériai vörösfenyő szinte a legelterjedtebb fa, gyógyító tulajdonságait még mindig messze nem használják teljes erővel. De ha van lehetőség elültetni ezt a gyorsan növő fát az otthona mellé, akkor felhasználhatja értékes gyógyászati ​​tulajdonságait anélkül, hogy gyógyszerészeti készítményekhez is folyamodna.

Vélemények a szibériai vörösfenyőről

Veronica, 27 éves, Don-Rosztov
Hosszú ideig megoldhatatlan problémákkal küzdött a női részben. A hormonális gyógyszerek nem sokat segítettek. Véletlenül egy barátom azt tanácsolta, hogy használjak vörösfenyő étrend-kiegészítőket kapszulák formájában. Ott a kompozíció teljesen természetes. A kezelés mellett láttam nedvet is ugyanabból a szibériai vörösfenyőből. Nem is kellett a teljes tanfolyamot használnom. Az elemzések azt mutatták, hogy a problémám elmúlt. És a saját érzéseim alapján úgy érzem, hogy minden többé-kevésbé rendben van.
Elizaveta, 34 éves, Szentpétervár
A gyermek születése után koszorúk jelentek meg a lábamon, és észrevehetően zavarni kezdtek. Mivel nem szoktam vegyi gyógyszereket használni, azonnal elkezdtem keresni valamit a növényi készítményekből. Elég gyorsan találtam és rendeltem magamnak egy vörösfenyő balzsamot. A teljes tanfolyamhoz azonban 4 üveg kellett. De íze kellemes, édeskés, erős tűlevelű szaga van. És az erek szinte teljesen eltűntek, legalábbis már nem zavarnak fájdalommal.

Adj visszajelzést

Kert

Virágok

Építkezés